2012. szeptember 7., péntek

Nalini Singh: Vonzódás


Fülszöveg:
Sascha Duncan mentál. Mint fajának minden képviselője, ő is különleges mentális képességekkel rendelkezik és minden érzelmet, érzést száműzött az életéből. Sascha azonban más, mint népe többi tagja, és ezt a hibáját rejtegetnie kell.
Lucas Hunter alakváltó. Egyszerre ember és leopárd; az ösztönei, érzelmei és a falkája iránti szeretet vezérli.
A két faj eddig békében élt egymás mellett, most azonban háború fenyeget: egy mentál sorozatgyilkos szedi áldozatait az alakváltó nők közül. Lucas meg akarja találni a tettest, és ehhez Saschán keresztül szeretné megismerni az ellenség féltve őrzött titkait. Van azonban valami ebben a látszólag jéghideg lányban, ami lenyűgözi a férfiban lakó vadállatot. Csakhogy ez a vonzódás mindkettőjük vesztét jelentheti.
Figyelem: felnőtteknek szóló tartalom!
Nalini Singh írónő a paranormális romantikus regények ünnepelt és elismert szerzője. Írásaiban mindig lenyűgöző világokat, különleges hősöket, izgalmas kalandokat és csodálatos szerelmeket teremt.


Emlékszem, hogy mikor először megláttam a könyvet a Libri egyik budapesti üzletében, és mikor elolvastam a fülszöveget, akkor azt mondtam a húgomnak, hogy: „Na megint egy paranormális pasi, aki ráadásul párduccá tud változni. Mekkora marhaság, tuti, hogy soha el sem fogom olvasni. Párduc pasi, hah, na persze…”

Abban az időszakban már nagyon elegem volt a paranormális könyvekből, mert sorra jöttek ki a gagyibnál gagyibb sorozatok és én csak Kresley Cole könyvét olvastam, mert csak azt szerettem. Meg akkor volt a Twilight mánia is, ami igazán beindította ezeknek a könyveknek az írását és terjesztését, így mivel divat lett, ezért nem is foglalkoztam az egésszel. Olyan erőltetettnek tűnt minden ilyen típusú könyv. Tehát ott hagytam a boltban.
Igen ám, de néhány hónap múlva, pontosabban karácsony és szilveszter között rátaláltam Niki oldalára és ott nagyon felkeltette az érdeklődésemet Nalini másik sorozata, az Angyali vadász. Akkor beszereztem mind a 3 részét, ráadásul még tartottak a karácsonyi akciók is, így szilveszterre volt mit olvasnom. :o) Ezek után már vadásztam az írónő könyveit, aminek a következménye az lett, hogy csak a kezembe akadt a „párduc pasi”. XD Imádtam!! Rögtön utána jöhetett a másik 2 rész is, így mindent elolvastam, ami akkoriban magyarul megjelent Nalinitől.

Itt szeretném Nikinek megköszönni, hogy könyvesblogot vezet, mert ő irányított vissza a nagy könyvimádatomhoz és vezetett rá, hogy ne legyek előítéletes egy könyvvel se!
Köszönöm Niki! :D


És akkor a jó hosszúra sikeredett bevezető után jöjjön a véleményem a könyvről! XD

Nalini Singh
Már másodjára olvasom. Amint azt fent írtam még szilveszter után nem sokkal olvastam először és az már (nekem) nagyon régen volt, így elolvastam most még egyszer azért, mert a) nagyon szeretem és b) fel akartam eleveníteni a részleteket, hogy szépen meg tudjam írni az értékelésemet. :o)
Gondolom ezek után mondanom sem kell, hogy Nalini Psy sorozata az egyik nagy kedvencem lett. Soha azelőtt – és talán azóta sem – olvastam még ehhez hasonló világ felépítésű sorozatot. Nem túlzás, ha azt mondom, hogy azonnal magába szippantott. Nagyon szeretem az írónő angyalos sorozatát is, de szerintem az Egy világ – két faj – állandó közdelem változatosabb és színesebb az alakváltók miatt, hiszen ők a legtöbbfélék és legkülönbözőbbek az egész sorozatban.
A mentálok pedig nagyon eredetiek abból a szempontból, hogy szépen felépítette az írónő a világukat és hihetetlenül jól kidolgozta a fajt. Egy fajt, mely az elméjében él és az elmék egy egészet alkotnak. Ez így nagyon szépen hangzik, azonban sok volt közöttük az olyan, akikben genetikailag benne volt a gyilkolás és sajnos sok sorozatgyilkos is került ki közülük. Hogy ezt elkerüljék, bevezették az Elcsendesedés programot, melynek keretében kiöltek magukból mindennemű érzelmet: szeretetet, a dühöt, a bánatot, az agressziót és mindent. Quazi megcsonkították magukat és az utódaikat. Ennek következtében nem maradt semmi más, csak a hűvös mentál logikájuk.
Igen ám, de Sascha Duncan – főhősnőnk – ennek ellenére érez: bánatot, dühöt, zavart, féltékenységet, örömöt, csalódást és szeretetet. Ha ezt megtudja a Tanács, aminek a saját anyja is a tagja, akkor rehabilitációra küldik, ami még a halálnál is rosszabb, mert megfosztják a tudatától és tulajdonképpen egy agyatlan zombi lesz.
Az alakváltók viszont éppen a mentálok ellentétei: vadak, és szenvedélyesek, nem félnek kimutatni az érzelmeiket, és míg a mentálok irtóznak az érintéstől, addig az alakváltóknak majdhogynem létszükségletük.
Imádom a vad leopárdokat és a szintén agresszívabb, de mégis kedves farkasokat is. Az a legszimpatikusabb a két falkában, hogy mind a kettőben fontos a család, illetve az alfák olyanok, mint az apák, akik megvédik az övéiket. Ez nagyon, de nagyon tetszik!


Szereplők:
Sascha Duncan
Női főszereplőnk, tehát Sascha Duncan, aki 26 éves és egy kardinális mentál, de a mentál társadalom nézetei szerint ő hibás. Még nem is sejti, hogy milyen elképesztő erős és fontos képessége van! Nagyon fontos azonban, hogy ezt a „hibát” elrejtse a mentálok elől, de legfőképpen az anyja – Nikita Duncan előtt, aki a Mentál Tanács tagja. Mivel a mentálok nem éreznek, így Nikita azért, hogy megvédje a hatalmi pozícióját, képes lenne feláldozni a saját lányát.
Tehát Sascha „fogyatékossága” még nagy bonyodalmakat fog okozni a szerelmesek életében, de nagy szerepet is fog játszani a végkifejletben.

Lucas Hunter
A másik főszereplőnk Lucas Hunter, aki 33 éves és a DarkRiver leopárd falka alfahímje, már egy évtizede. Ő ugyanis nagyon fiatalon, mindössze 23 évesen tölthette be a falkában ezt a szerepet. Nem hiszem, hogy nagy titkot árulok el azzal, hogy ő lesz Sascha párja.

Van még egy főszereplő falka, a SnowDancer alakváltó farkasok, de ők nem szerepelnek olyan sokat, hogy úgy megismerjük őket, mint a leopárdokat. (Majd a 3. kötetben. ;))
A két falka olyat tett, amit még egy alakváltó falka sem, szövetséget kötöttek. Ennek keretében az üzleti éltben is engedtek egymás irányában: a DarkRiverek üzleteiben 20%-ot kapnak a SnowDancerek, illetve a farkasok üzleteiben is 20% a leopárdoké.


Sok érdekes szereplővel ismerhetünk még meg ebben az első kötetben. Legfőképpen a DarkRiver falka tagjt, úgy mint Lucast, az alfahímmel, az őrszemeket, Doriantl, Nate-t, Mercyt, Clayt és Vaughnt. Valamint néhány fiatal katonával is megismerkedhetünk, mint Kittel és Rinával, és az egyik legkedvesebb szereplővel, Tammyvel, a DarkRiverek gyógyítójával, aki ráadásul Nate párja. :o) Az ő gyerekeik pedig Roman és Julian, akik 3 évesek, ikrek és hihetetlenül édesek. :o)

A SnowDancerek közül inkább csak az alfával, Hawke-kal ismerkedhetünk meg, de feltűnik Riley és Andrew is, valamint a húguk Brenna is. Brenna egyébként a harmadik könyv főszereplője lesz, de ebben a részben ő is a sorozatgyilkos egyik áldozata lesz, de az egyetlen aki túl is éli a támadását.

Továbbá ebben a részben tűnik fel a Lauren családi aki, akik tulajdonképpen megszöktek a mentálhálóról a SnowDancerek segítségével.
A Laurenek egyik családtagja öngyilkos lett, ami miatt az egész családot rehabilitációra ítélték. Mivel a legkisebbeket Tobyt és Marleent nem akarták ennek alávetni, elmentek a farkasok területére, hogy legalább őket fogadják be, de végül segítettek nekik, hogy életben maradhassanak. A Lauren család tagjai: Walker Lauren és lánya Marleen, Judd Lauren, aki Walker testvére és az unokatestvéreik Sienna és Toby. Sienna és Toby édesanyja lett öngylikos, aki Warren és Judd testvére volt.


A könyvről:
A fülszövegben említett sorozatgyilkos mentál elrabolta, majd megölte a DarkRiver falka egyik női tagját, így a falka bosszút esküdött – különösen a lány bátyja Dorian. Ebből kiindulva vesznek részt a DarkRiverek a Duncan-projektben, melynek kitöltője Nikita Duncan, de Saschát nevezi ki a projekt vezetésére. Így találkozik két főhősünk.
Lucas célja, hogy minél több információt kiszedjen a lányból a projekt során a mentálokról, a mentálhálóról, illetve a gyilkosról, az építkezések pedig csak fedő sztorinak kellenek a falkának. Nem is sejti, hogy a lány mekkora szerepet fog játszani a gyilkos megtalálásában, leleplezésében, de a falka életében és mindenen felül Lucas életében is milyen különleges helyet fog betölteni.

Ami nem tetszett, hogy már kb. a 80. oldalon – bár még csak mentális síkon, de – már az ágyban voltak és olyan dolgokat csináltak, hogy csak lestem. O.O Mármint ez egy regény, de nekem ez így nagyon gyors volt. Persze ennek is lesz jelentősége a későbbiekben, de attól még nem tetszett, hogy ilyen hamar berakott az írónő egy ilyen jelenetet.

Szóval ezt a gyors majdnem szexet leszámítva tetszett, ahogy a két szereplő viszonylag lassan talál egymásra.
Lucasban ott van a kérdés, hogy mi történhetett vele, hogy kívánja az ellenséget? Ennek ellenére mind az ember, mind a leopárd meg akarja érteni a lányt és mindentől meg akarja óvni. Mentál létére a lány felkeltette az érdeklődését és észrevette, hogy valami nem stimmel vele. Nem olyan, mint egy igazi mentál. Valami lapul a felszín mögött.
Sascha pedig pont ettől retteg, hogy Lucas rájön arra, hogy ő „hibás”, és ezzel leleplezi őt a mentál társadalom előtt, akik így rehabilitációra fogják küldeni. A mentáloknál – bár senki nem mondja ki –, de egyfajta diktatúra van. Hiszen ott van a Mentál Tanács és ők a törvények fölött állnak, és senki nem meri megkérdőjelezni őket.

Nem igazán tudom, mit is írhatnék még a könyvről. Talán már nem is kellene semmit, mert így is hosszúra nyúlt ez a bejegyzés, de úgy érzem, valami még kimaradt. Majd eszembe jut…, vagy nem. ;) :P

Egy tipikus szerelmes regény paranormális elemekkel tűzdelve, némi kis krimivel megfűszerezve, bár már a könyv 1/3-ánál lehet sejteni, hogy ki a gyilkos. A főbb hangsúly tehát Lucas és Sascha párkapcsolatán van, illetve annak kialakulásán.
Vajon hogyan sikerül legyőzniük az egymással szemben felállított előítéleteiket, illetve a bennük zajló vívódásukat saját magukkal szemben?
Ha ezt az akadályt legyőzték, akkor hogyan sikerül a legnagyobb akadályt, vagyis a Mentál Tanácsot legyőzniük?
Saschának sikerül úgy leszakadnia a mentálhálóról, hogy utána életben maradjon? Hiszen neki a háló létszükségelt.
Mi is tulajdonképpen Sascha? Miért is hiszi magáról, hogy hibás, mikor az alakváltók szerint egy igen nagy képességnek van a birtokában? 

Még szerencse, hogy Nalini Singh könyvei mindig Happy Enddel végződnek. ;)

A borító szerintem nagyon szép. Tetszik, hogy olyan fekete fehéres, és piros a betű. Meg látszik rajta, hogy foglalkoztak vele és nem csak összecsapták. Hiába, az Egmont Dark nagyon igényes kiadó és nekem az egyik kedvencem! :D


A könyv adatai:
Kiadó: Egmont Dark
Terjedelem: 384 oldal
Kiadás éve: 2011
Fordította: Bottka Sándor Mátyás
Bolti ár: 3.990 Ft
Borító: 5*
Ajánlott: 18 éves kortól

A sorozat további részei:
1. Vonzódás
2. Látomás
3. Borzongás
4. Feloldozás

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése