2012. szeptember 25., kedd

Nalini Singh: Látomás


Fülszöveg:
Az Elcsendesedés ridegségében élő Faith NightStar képessége még a mentálok között is különleges: a lány a jövőbe lát. De amilyen értékes a tehetsége, olyan sérülékeny az elméje. Sötét víziók gyötrik, vért és halált lát – és valami még fenyegetőbb dolgot: érzéki gyönyört. Márpedig őt a legkisebb érzelem is az őrületbe taszíthatja.
Vaughn D Angelo a DarkRiver alakváltó falka tagja. Vadabb a többi falkatársánál, jaguár énje uralkodik rajta. A benne lakó macska pedig Faith-t szemelte ki prédájának, még akkor is, ha a vonzalma megölheti a lányt. Faith képességeit sok mentál a saját céljára akarja kihasználni. Ehhez irányítaniuk kell őt, és minden áron távol kell tartaniuk Vaughntól.


Imádom Nalini Singh könyveit, így most ismét elkezdtem a már magyarul megjelent könyveit újraolvasni.

A Vonzódással ellentétben, amit imádtam, és alig tudtam letenni még az újraolvasás során is, a Látomás már nem tetszett annyira a második elolvasás után sem.

Vaughn D’Angelo karaktere tetszett ugyan, de nem tudott úgy megfogni, mint Lucas, pedig a jaguárokat jobban kedvelem, mint a leopárdokat, de valahogy mégsem volt az igazi. Már csak azért sem, mert rögtön, egyből, ahogy meglátta Faith NightStart már tudta, hogy kell neki. Ez még annál is gyorsabb volt, mint az előző részben
Sascha és Lucas mentális szexe, ami szintén nem tetszett, de ez már tényleg nagyon gyors volt. Bár lehet most nem is voltam olyan hangulatban, hogy megint egy DarkRiver és mentál kapcsolatáról olvassak, de amint írtam, már elsőre sem fogott meg egyik karakter sem igazán és sajnos ez az újraolvasás során sem változott meg. Tényleg sajnálom, hiszen Nalini egyik könyvéről van szó! :(


Faith NightStar
Úgy érzem, csak a két karakter miatt nem tetszett annyira ez a rész, meg azért sem, mert inkább csak róluk szólt minden és a nyomozás nagyon a háttérbe szorult. Faith kifejezetten idegesített. Nekem olyan butuska kis bezárt hercegnőnek tűnt, akiért elment szőrős lovagja, hogy kimentse. Ok, ok… próbál ő kitörni a „börtönéből”, meg igyekszik megtörni az Elcsendesedést, de attól még ez a véleményem róla.
Viszont ha ettől elvonatkoztatok, akkor maga a történet még mindig le tudott kötni. Gondolok itt például a J-mentálokra, akikről eléggé sok mindent megtudhatunk, hiszen Faith is az, sőt, ami azt illeti a legerősebb. Valamint a DarkRiverek életébe is ismét belekukkanthatunk. Sascha és Lucas ebben a részben is viszonylag sokat szerepeltek, aminek nagyon örülök, mert így nem az van, hogy összejöttek és akkor el is lehet őket felejteni. Nem, az életük szépen folytatódik tovább. :o) Na és Tammy ikrei, még mindig elvarázsolnak, még mindig agyonszeretgetném őket, ha valóban léteznének, bár csak kb. 1 oldalra tűnnek fel, de akkor is. :D
A Mentál Tanács is közben lázasan keresi Santano Enrice utódját és bizony Faitht is esélyesnek tartják rá, hogy betöltse ezt a szerepet, amitől csak még izgalmasabb lett minden. Ellenfele, Kaleb Kyrchek ugyanis annak ellenére, hogy milyen fiatal igen magas pozíciókat töltött már be eddig is a Tanács szolgálatában. Azok a mentálok pedig, akik eltűntek ezekről a helyekről szinte soha nem kerültek elő. Egy ilyen esetet sem tudtak Kyrchekre bizonyítani, de nyilvánvaló volt, hogy minden eltűnés szolgálta az érdekeit. Most pedig Faitht is ki akarja iktatni, hiszen a riválisa lett.

Vaughn D'Angelo
Más szereplők, mint például a farkasok, Hawke vagy a Laurenek nem, vagy csak alig szerepelnek ebben a részben. A fő hangsúly tényleg csak a DarkRiver falkán, illetve Faith és Vaughn kapcsolatán van. Judd jelenik meg a könyv végén néhány oldalra, amíg segít a macskáknak és Faithnek elkapni a sorozatgyilkos mentált.

Viszont van egy új szereplőnk is, a Hálóelme. Mint kiderült nem csak egy érzéketlen adathalmaz/rendszer, ami szűri az információkat a Mentálhálón és „árulkodik” a Mentál Tanácsnak, ha valami rendellenes beszélgetést talál, hanem egy igenis érző lény. Rádaásul egy ikerpár fele, ugyanis van egy Sötétháló is. A Hálóelme jó, kedve, vidám és szeret, míg a testvére a Sötételme az „abszolút gonosz”.
Mivel a Hálóelmét Enrique Santanó tanácsos tartotta az irányítása alatt, így a Tanács hamar tudomást szerezhetett a mentálok közötti lázadásokról és csírájában el tudta fojtani azokat. Most azonban, mivel a tanácsos meghalt, már nincs, aki irányítsa ezt a hihetetlenül összetett lényt, így az Faithhez megy és utána mindig meg is látogatja. Ez az elme ugyanis nem kötött csak a Mentálhálóhoz, hanem bármelyik hálóba be tud menni.
Senki nem tudja, hogy hogyan keletkezett ez az elme, és mennyi idős, de Faith a Hálóelmével való „beszélgetéseiből” arra következtet, hogy még gyerek, egy tinédzser, aki már tud önállóan gondolkodni, de még támogatásra szorul.
Kíváncsi vagyok, hogy milyen szerepe lesz még a mentálok életében a Hálóelmének, megy úgy általában az egész sorozatban.


Összességében:
Annak ellenére, hogy ez a rész nem tetszett annyira mégis fontos a sorozat további köteteihez, mert ahogy haladunk előre a sorozattal, mindig kapunk egy-egy kis morzsát és egyre több információnk lesz a mentálokról, azok terveiről és az alakváltók világának felépítése is átláthatóbb lesz. Valamint arra is nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi sül ki ebből az egészből, mert minden kötettel egyre előrébb kerülünk ahhoz, hogy a mentálok megtörjék az Elcsendesedést.
Azért örülök, hogy a 3. részben már mentál – farkas párosról olvashatunk, mert egy kicsit unom már a macska – mentál felállást. 


A könyv adatai:
Kiadó: Egmont Dark
Terjedelem: 384 oldal
Kiadás éve: 2011
Fordította: Bottka Sándor Mátyás
Bolti ár: 3.990 Ft
Borító: 4*
Ajánlott: 18 éves kortól

 A sorozat további részei:
1. Vonzódás
2. Látomás
3. Borzongás
4. Feloldozás

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése