2012. szeptember 12., szerda

Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna



Fülszöveg:
A 17 éves Cas Lowood szokatlan hivatást választ: halottakat öl.
Így tett az apja is, míg el nem pusztította egy kegyetlen kísértet. Cas apja rejtélyes fegyverével, az athaméval együtt a rendkívüli képességet is örökölte, ezért mozgalmas életmódra rendezkedik be boszorkánykodással foglalkozó mamájával és Tybalttal, a szellemek jelenlétét megérző macskával együtt. A fiú a helyi mendemondákat és a titokzatos események hírét követve nyomoz az élőkre veszedelmes, vérszomjas és bosszúálló holtak után, hogy ártalmatlanná tegye őket.
Így érkeznek meg egy kisvárosba, ahol a vérbe öltözött Anna szedi áldozatait. Cas azt hiszi, szokványos esettel áll szemben. Csakhogy a több évtizeddel ezelőtt meggyilkolt, hófehér, vérrel pettyezett csipkeruhában kísértő, örökké 16 éves Anna senkinek sem kegyelmez, aki átlépi egykori otthona, a régi, elhagyott és elátkozott ház küszöbét…


Sok helyen úgy reklámozták, hogy hangulata a Supernatural, hazánkban csak Odaát címen futó sorozat hangulatát idézi…
… és valóban!



Cash Lowood
Cash amolyan magányos farkas, aki az apja nyomdokaiba lépett néhány évvel annak halála után, közben pedig megesküdött, hogy ha már eléggé felkészült, akkor megkeresi és elpusztítja azt a szellemet, amelyik megölte az édesapját.
Még csak 17 éves, de már 3 éve kutat szellemek után, vadássza le és öli meg őket. Édesanyjával pedig amolyan nomád életet élnek, mivel mindig más városba vagy országba mennek, ahova éppen Cas-re szükség van. Közben pedig mindig ott tanul, ahol éppen van, és sose szerez barátokat, de még a régiekkel sem igazán tartja a kapcsolatot.
Ebben a könyvben viszont mégis csak új barátságo(ka)t köt Thunder Bay-ben rögtön 2 személlyel is. :o)
Az egyik Carmel Jonas, aki mikor először jelenik meg a könyvben, olyan benyomást kelt, mintha csak egy újabb tipikus iskola közepe csaj lenne, akiért mindenki oda van, és mindenki vele akar barátkozni, meg minden fiú vele akar járni, közben pedig butuska és egoista is. Meglepődtem, hogy nem, (na jó talán kissé tényleg egoista, de ezt leszámítva rendes csaj) ráadásul nem is olyan buta, mint az ilyen lányok többsége lenni szokott.
A másik barátja pedig Thomas Sabin, aki a középiskolában csak egy szürke hétköznapi ember látszatát kelti. De nem hétköznapi, mert ő bizony boszorkány és gondolatolvasó képességgel rendelkezik.
Thomasról tudtam, hogy fontos szerepe lesz a későbbiekben, de nem gondoltam volna, hogy Carmelnek is. Ennek ellenére örülök, hogy mégis úgy alakultak a dolgok, ahogy. :o)

A könyv végig nagyon izgalmas volt, de főleg az eleső fele. Alig bírtam letenni, teljesen magába szippantott. Az elején már egyből láthatjuk Cast bevetés közben, amint éppen becserkész egy gyilkoló stoppos szellemet, majd sikeresen végez is vele.
Ezt követően összecsomagolnak édesanyjával, és Ontario államba, Thunder Bay-be mennek, hogy megkeresse és elpusztítsa Anna Korlovát, vagyis Vérbe öltözött Annát.
Cas úgy tekint erre a vadászatra is, mint a többire, még nem is sejti, mennyit fog neki jelenti a hátborzongató kísértet lány, hogy mennyire nehéz lesz elpusztítani őt. (Szándékosan nem azt írom, hogy megölnie, mert egy kísértetet nem lehet megölni, hiszen már eleve halott.)
Ahogy Cas, én is nagyon kíváncsi voltam Annára. Hátborzongató volt, ahogy Mike Andover és a barátai Will és Chase elmesélik a történetét, hogy miket tett Amikor pedig megjelenik, az nagyon rémisztő volt. A részletes leírás, hogy hogy néz ki, hogy gyilkolt…
Én persze nem féltem, mert nem tudok félni az ilyenektől, de ha ettől elvonatkoztatva nézem a leírásokat, akkor tényleg félelmetes. Hogy az áldozatairól a pincében már ne is beszéljünk.

Anna Korlova
Anna tulajdonképpen nem is akart gyilkolni, egyszerűen csak volt benne valami, ami kényszerítette rá, közben meg szegény lánynak bűntudata volt, hogy miket tett.
A szellemnek van egy titka, amit nem akar elmondani, nem tud elmondani Cas-nek, ezért varázslattal akarják kiszedni belőle, hogy mi ez a titok, mert ezzel talán tudnak segíteni a kísértetnek. Ehhez egy varázskört kell készíteniük, amihez 4 emberre, köztük egy boszorkányra lesz szükségük (meg más eszközökre is, de azokkal nem lesz probléma). Úgy alakul, hogy Will lesz a negyedik ember, hogy bosszút állhasson a barátja haláláért, akit Anna ölt meg.
Mikor elvégzik a varázslatot, akkor feltárul előttük a lány múltja, és végignézik, ahogy megölik. Mikor részletesen leírta az írónő, hogy hogyan halt meg Anna és ki ölte meg, azt hittem rosszul leszek.
Ezt követően viszont sikerül Anna másik énjét megszabadítani a kényszertől, hogy gyilkoljon.
Itt vége is lehetne, de akkor nem lenne folytatása a könyvnek.

Kendare Blake
Ezek után felbukkan a démon (aki egyébként az elejétől fogva ott is volt, csak Cas nem tudott róla), aki megölte Cas apját, hogy végezzen vagy a fiúval, vagy Annával, mivel neki csak az erejük kell, amitől ő, a varázsló sokkal erősebb lesz. Innentől kezdve nekem már kicsit erőltetettnek tűnt a befejezés, illetve itt volt, hogy elveszítettem a fonalat. DE a legvége, az nagyon szomorú volt és mégis szép. Olyan tipikus megmentjük a szerelmünket a haláltól és feláldozzuk érte magunkat. Ebből már lehet tudni, hogy lesz még folytatás.

Ami nekem nem egészen világos, hogy mikor is szeretett bele Cash Annába és fordítva? Már az első találkozásukkor, mikor Anna már egyből a fiú szeme láttára ölt? Nekem ez nem egészen világos.

Az egy csillagot, tehát ezért és a befejezés miatt vontam le.


Összességében nézve:
Nekem nagyon tetszett, mert hozta az ígért Odaátos hangulatot, Cas maga is engem inkább Dean-re emlékeztetett a sorozatból, illetve jobb is volt, mint amire számítottam. Ez egy YA könyv, de nem a megszokott nyálazós fajtából, mert ez inkább horror, ráadásul egy kamasz fiú szemszögéből látunk mindent és az ő fejével „gondolkozunk”. Ez igazán tetszett, még nem olvastam ilyet ebben a kategóriában.
Remélhetőleg novemberben már olvashatjuk is a folytatását A rémálmok lányát! :o)

A könyv adatai:
Kiadó: Geopen
Terjedelem: 288 oldal
Kiadás éve: 2012
Fordította: Bíró Júlia
Bolti ár: 2.990 Ft
Borító: 5*
Ajánlott: 16 éves kor felett


A sorozat további részei:
1. Vérbe öltözött Anna
2. A rémálmok lánya


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése