2013. február 27., szerda

Helena Silence: Enigma


Fülszöveg:
Lena nem tudja, de rendkívüli képességgel rendelkezik: ő egy érző. Ha megérint valamit, zavaros képeket lát, furcsa álmok lepik meg, és megsúgnak múltat, jelent, jövőt. De nem hallgat az ösztöneire, így a szülei meghalnak. Túl lehet élni, ha a szeretteid miattad nincsenek? Lena sosem látott nagybátyjához költözik, miközben fuldoklik a bűntudattól. Mélyen magába zárja a fájdalmat, amely fokozatosan felemészti. Megtagadja magától az érintés melegét is, nehogy még több emberbe belelásson, és az őrületbe sodródjon, mint néhány őse. Csakhogy jön egy különös fiú. És egy még különösebb nagybáty. Lena ráébred, hogy rokona házában menedékre lel, és arra is, hogy a képessége nem átok, hanem áldás. De mit érez Alex iránt? A fiú folyton felkavarja, hol dühíti, hol vágyakozik utána. Lena nem tud mit kezdeni ezzel a kapcsolattal. Csakhogy történik valami: egy kisfiú sikolya töri meg az erdő csendjét. Lena iszonyúan fél, de elhatározza, soha többé nem hagyja, hogy a szeretteit baj érje. Ha kell, a saját élete árán is megvédi az övéit.


 Egyik ismerősömmel éppen a Slide c. könyvről beszélgettünk, ami mind a kettőnknek tetszett, és ő ajánlotta nekem az Enigmát, mondván, hogy hasonlít Jill Hathaway könyvére. Gondoltam, miért is ne? Nem is csalódtam.


A könyv Lena Wallról szól, egy tizennyolc éves lányról, aki nemrég veszítette el a szüleit egy repülőgép szerencsétlenségben, s így soha nem látott apai nagybátyjához kerül. Csakhogy a lányt a gyász mellett mardossa a bűntudat is, mert Lena érző, vagyis ha megérint valakit, vagy valamit, amihez nagy érzelmek kötődnek, akkor meglát dolgokat a múltból, jelenből vagy jövőből. Mivel azonban kiskorában elfojtották ezt a képességét, nem ismerhette fel a jeleket, csak amikor már késő volt, ám ettől még ugyanúgy bűntudata van, és ezért fél boldognak lenni. Fél, hogy így elvesztheti a szülei emlékét, és attól is fél, hogy talán soha senki nem fog tudni megbocsátani neki azért, mert nem akadályozta meg a balesetet.
Mivel a képessége „érintés útján aktiválódik”, ezért igyekszik minél kevesebb emberrel érintkezni, különben pánikrohamok törnek rá, amit szintén nem tud kezelni. Ennek ellenére sikerül összebarátkoznia a szomszéd farmon élő Zoe-val, aki nagyon kedves és barátságos. Bár azt meg kell említenem, hogy a „nyuszkó”-zást ki lehetett volna hagyni a könyvből, elvégre ki hívja így a legjobb barátnőjét?
Ezt leszámítva egy nagyon kedves és okos karakter.

Lena gyógyulásában sok szerepe van a nagybátyjának, Viktornak is, aki szintén farmtulajdonos és lótenyésztéssel foglalkozik. A lány is elkezd dolgozni és hamar megszereti a lovakat, akik révén a képességének használatát is tanulgatja, de később Viktor is besegít neki, hiszen ő is érző, ahogy a családjukban olyan sokan (és ez a képesség mindig az apától öröklődik).
Az egyik felmenőjük épített is egy „mentsvárat” maguknak, hogy legalább az otthonukban védve legyenek a képességüktől, ami nem más, mint az a ház, amiben Viktor és most már Lena is él, ez pedig Enigma.
A történet során ez a ház szimbólumként is megjelenik, hiszen Enigma segítségével tudják majd az elméjüket megvédeni, és a képességüket kordában tartani.

Lévén szó vöröspöttyös könyvről, nem maradhat ki a szerelem sem. A fiú pedig, akibe Lena beleszeret, pedig a szomszéd farm tulajdonosának a fia, Zoé bátyja, Alexander (Alex) Tree.
Kezdetben ugyan rémesen viselkedik Lenával, aztán hirtelen kiderül, hogy mégis csak szerelmes a lányba, annak ellenére is, hogy tudja milyen is valójában ő is és a bácsikája is. Viszont jön majd az ex-barátnő, aki aljas módon szét akarja választani őket, ami egy rövid időre sikerül is neki, de hála Lena érző képességének, fény derül a hazugságra.
A szerelmesek mégsem örülhetnek igazán egymásnak, mert míg külön voltak, addig Lena egy gyermek sorozatgyilkosságot is meglát (szintén a képességének köszönhetően). Ebből pedig ismét bonyodalmak lesznek, melynek következtében Lenának egy nagyon fontos döntést kell meghoznia, ami majdnem az életébe kerül.

A könyvben a fent leírtakon kívül számos családi titokra is fény derül, többek között arra, hogy miért nem beszéltek a szülei az apai nagyszüleiről és bácsikájáról, miért is veszekszik folyton Viktor a szomszéd farm özvegy tulajdonosával, Emmával és még hosszan sorolhatnám.

Maga az alaptörténet tetszett, ahogy Lena fásultságát leírta az írónő, amit a gyász miatt érzett, illetve, hogy hogyan próbál kimászni belőle. Ezeket az állapotokat nagyon jól visszaadta a könyv, teljesen el tudtam képzelni, át tudtam érezni.
A leírások is viszonylag aprólékosak voltak, de mégse túl részletbe menőek, ami véleményem szerint nem is volt túl nagy baj.
A szerelmi szál viszont teljesen olyan volt, mint egy brazil szappanopera, pontosabban az a része, amikor az ex-barátnő (Cilia) megpróbálta Lenát és Alexet szétválasztani. Ami viszont a családi titkokat illeti, azok tényleg elég hétköznapiak voltak, és ez szintén tetszett.
Ami mini krimi szál, – ami tényleg mini volt –, már szerintem annyira nem kellett volna bele, nekem eléggé erőltetettnek tűnt.


Összességében nézve:
Nagyon tetszett az a misztikus szál, ami Lenát és a családját jellemezte, hogy ők érzők, ami viszont nem lett úgy túlírva, hogy ne lehessen elképzelni, hogy esetleg a való éltben is előfordulhasson. A családi titkok, a régi beteljesületlen szerelmek pedig csak még valóságosabbá tették a történetet.
Ami viszont nem nagyon tetszett az a szappanoperába illő szerelmi dráma Lena – Alex – Cilia között, illetve az iciri-piciri krimi szál. Ez utóbbi ráadásul valahogy sehogy nem is nagyon illet a történetbe.
Ennek ellenére mégis úgy gondolom, hogy újra fogom egyszer olvasni!


 
Olvass bele!
Terjedelem: 360 oldal
Kiadás éve: 2012
Borító: Puhafedeles
Eredeti ár: 2.999 Ft
Borító: 5*

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése