2013. január 20., vasárnap

Mats Strandberg & Sara B. Elfgren: A Kör


Fülszöveg:
Engelsfors. Egy apró, csodás kis város Svédországban, ahol hat lány épp csak elkezdte a középiskolát. Semmi közös nincs bennük – kivéve, hogy mindegyikőjükben ősi, ördögi erő lakozik. Az őszi szemeszter csak elkezdődött, amikor egy halott diákot találtak a suli egyik WC-kabinjában. Mindenki öngyilkosságra tippel. Mindenki, leszámítva a hat lányt, akik tudják az igazságot. Egy éjjel, amikor a hold kísértetiesen vörösen borítja be az eget, a lányok találkoznak a parkban. Nem tudják, hogyan és miért mentek oda, csak azt tudják, hogy szükségük van egymásra a túléléshez. Azt mondják, boszorkák. Egy ősi prófécia állítja, hogy ők a kiválasztottak. Ettől a naptól kezdve a gimiben már élet vagy halál a tét. És a lányoknak még sok mindent meg kell tanulniuk saját erejükről is. Az idő csak fogy. Valami vadászik rájuk, és ha nem ők találják meg előbb és pusztítják el azt, akkor ők halnak meg…


Először fogalmam sem volt, hogy miről is szól a könyv, viszont észrevettem, hogy egyre többen posztolnak, karcolnak róla még a megjelenése előtt, hogy már csak azért is meglestem, mire is ez a nagy izgalom. A fülszöveg teljesen bepörgetett és azonnal olvasni akartam,
a borító pedig olyan gyönyörű és teljes mértékben illeszkedik a történethez. :o)

A történet röviden: a könyv Svédországban, egy Engelsfors nevű kisvárosban játszódik, ahol látszólag semmi izgalmas nem történik, szinte mindenki ismer mindenkit. A történet elején éppen csak elkezdődik az iskola, ám rögtön az első napon már egy diák öngyilkosságot követ el az iskola egyik WC-jében… legalábbis a kívülről szemlélődők így vélik. De a fiút meggyilkolták, méghozzá természetfeletti módszerekkel.
Ezt követően az írópáros elkezdi bemutatni az iskolában tanuló hat lány életét, viselkedését és közben látjuk, hogy mennyire is különböznek egymástól. Csupán egy közös van bennük, hogy Kiválasztottak. A sors választotta ki őket, hogy részt vegyenek a gonosz ellenei nagy küzdelemben, ugyanis mind egytől egyig nagy és különleges erőkkel bíró boszorkányok.
Ahogy a fülszövegben is olvasható, eljön a vérvörös hold, s a lányok egy kozmikus erő vezetése által összejönnek egy védett helyen, ahol felfedezik boszorkány mivoltukat egy Nikolaus nevű férfi segítségével.
Mint kiderül a halott fiút sem véletlenül gyilkolták meg.
A lányoknak, hogy megvédjék magukat, úgy kell tenniük, mintha ez a különös, álomba illő éjszaka soha meg sem történt volna, de a színfalak mögött össze kell fogniuk, és gyakorolniuk kell.
Ám a kiválasztottak nemhogy nem árulják el, hogy kik is ők, de magasról tesznek erre az egészre. Van, aki igyekszik teljesen elfelejteni ezt az egészet, míg mások próbálják kideríteni, mi is a feladatuk, míg van, akit teljesen megrészegít újdonsült ereje.
Aztán bekövetkezik egy újabb gyilkosság.
A lányok kezdenek félni, hogy ki lesz a következő, ám a segítség nem várt helyről érkezik, méghozzá Adriana Lopez, a gimnázium igazgatónőjének a személyében. Mint később kiderül, mégse olyan nagy segítség, mint ahogyan azt ő állítja.
A végén azonban a lányoknak, ha nem is teljesen, de részben sikerül összekovácsolódniuk, és sikeresen „keresztülvergődnek” az első akadályon.

A Kiválasztottak:
1. Minoo Falk Karimi
Tipikus stréber, egy szem gyerek otthon. Jó családi háttérrel rendelkezik. Rengeteget tanul és olvas, viszont barátja szinte egy sincs. Kezdetben úgy tűnik, nincs semmilye különleges képessége, csupán annyi köze van a többiekhez, hogy ő is álmodott egy boszorkányról és reggelente felébredve füstszagot érzett, illetve őt is magával ragadott az a bizony erő azon a furcsa éjszakán. Szerintem eléggé naiv, számomra egyelőre semleges karakter. Azt viszont lehetett sejteni, hogy mivel nincs ereje, ezért kulcsszereplő lesz.

2. Rebecka Mohlin
viszonylag jó családból származik, de mivel édesapja gyakran van távol a munkája miatt, ezért gyakorlatilag az édesanyja neveli őt és kistestvéreit. Emiatt a lány gyakran besegít neki, főleg a kicsikre vigyáz.
Neki különleges képessége is van, méghozzá a teleknézis és a pirokinézis, eleme így a tűz.
A suli legjobb pasijával jár, de ő úgy gondolja, hogy a fiú túl jó hozzá. Rebecka nagyon kishitű, és folytonos evészavarral küzd.
Az ő feladata lett volna összetartani a csapatot, de a lányok nem hallgatnak rá. Minooval barátságot kötnek, de ez sajnos rövid életű lesz.

3. Vanessa Dahl
Elég zűös a családi háttere. Édesanyja nagyon fiatal volt, mikor terhes lett Vanessával, ráadásul el is vált a lány apjától, most pedig egy rendőr felesége. Vanessa ki nem állja, de a féltestvérét nagyon szereti.
Egy Wille nevű fiúval jár, (aki néha dílerkedik), majd el is jegyzik egymást. Ő egy amolyan jó csaj, rossz tanuló, folyton csak a buli meg a haverok. Két jó barátnője van, akiktől kicsit eltávolodik, mikor kiderül, hogy mi is ő.
Ettől függetlenül nekem nagyon szimpatikus.
Képessége: láthatatlanná tud válni
Eleme: levegő

4. Anna-Karin Nieminen
Egy tipikus „áldozat”, úgy értve, hogy mindenki őt piszkálja és alázza meg. Édesanyja is ilyen volt fiatal korában, illetve mindig a rosszfiú típusú férfiak társaságát kereste, így mára már eléggé depressziós lett, de persze erős önsajnálatba is süllyedt, ami miatt a lány csak még jobban magába zárkózik. Édesapját nem ismeri, mert elhagyta őket. Egyedül a nagyapja az, aki törődik vele, és aki igazán szereti, mondhatni ő az egyetlen barátja.
Így tehát nem meglepő, hogy mikor kiderül ki ő, és felszínre bukkan igen különleges, ám nagyon erős képessége, akkor nem által visszaélni vele. A képessége nem más, minthogy képes az embereket a puszta akaratával irányítani, befolyásolni.
Eleme: föld
Cseppet sem bírom, másnak sem fenékig tejfel az élete, hogy a gimiről ne is beszéljünk, mégis felnőtt és normális, boldog életet él. Amit a lány csinál az emberekkel, az egyenesen undorító.

5. Linnéa Wallin
Édesanyja meghalt, apja egy hajléktalan alkoholista, így a lánynak hamar fel kellett nőnie. Saját lakása van és a ruháit is maga varrja (amúgy is elég kreatívnak tartom). Az emo stílus képviselője, ahogy a halott fiú Elias is. Ő volt az egyik legjobb barátja, szinte csak vér szerint nem voltak testvérek.
Az iskolát sokszor kerüli. Rengeteg rossz indulatú pletyka terjed róla mind a városban, mind a suliban, de megtanult nem foglalkozni velük.
Sok okos és elgondolkodtató dolgot mond, ami miatt  többiek még jobban kinézik maguk közül. Nem mintha Linnéa annyira igyekezne barátságot kötni bármelyikükkel is. Végül Vanessával köt szorosabb barátságot.
Linnéa szintén szimpatikus, talán ő e legszimpatikusabb a hat lány közül.
Képessége: gondolatolvasás
Eleme: víz

6. Ida Holmström
Az iskola legnépszerűbb diákja, egyben az iskola réme is, hiszen akit csak tud szekál, többek között Anna-Karint is. :/
Nem igazán szimpatikus, de mintha a vége fele már igyekezne egy kicsit.
Képessége: médium
Eleme: fém


Végig izgultam a könyvet: vajon ki a gyilkos, ki lesz a következő áldozata? Sikerül-e a lányoknak megállítaniuk őt? És mi lesz a lányokkal? Hogyan alakul majd ezek után a életük?
Ahogy fent olvasható, a lányok – a Kiválasztottak – valóban a legkülönfélébbek. Azelőtt soha nem is barátkoztak egymással, és ez talán soha nem is történt volna meg, ha ez a titokzatos erő össze nem hozza őket. Így a lányoknak nem csak, hogy gyakorolniuk kell újdonsült erejük használatát, de ahhoz, hogy szembe tudjanak nézni az őket fenyegető gonosszal még egymáshoz is kell csiszolódniuk, ha túl akarják élni. Hisz külön-külön eléggé sebezhetőek, de együtt már sokkal erősebbek. Többségben az erő, ahogy mondani szokás. :)
Emellett pedig még az életüket is tovább kell élniük az eddig megszokottak szerint anélkül, hogy bárkinek elmondanák, hogy mi is történt velük.
Ráadásul éppen a serdülőkor kellős közepén járnak, ami csak mindenre rátesz még egy lapáttal. Plusz még egymással sem beszélhetnek a nyilvánosság előtt rendesen, hogy ne keltsenek feltűnést. Főleg az iskolában, ugyanis ott van a gonosz melegágya. Nem csoda, hogy nehezen jönnek össze és szinte mindennapos a Kiválasztottak közötti stressz és konfliktus.


Összességében nézve:
Elejétől végéig, minden egyes oldalt imádtam. Az igazgatónő elejében semleges volt számomra, a végére viszont kicsit megkedveltem.
A gyilkos személyét illetően igazán sikerült meglepniük az íróknak. Mindenkire gondoltam, csak éppen rá nem. A befejezés pedig nagyon jól sikerült.
Ó, és ami még nagyon tetszett, hogy igazából a mindennapokat vegyítették az írók a mágiával, misztikával és nem egy új világot alkottak teletömködve mindenféle halhatatlan lénnyel. A szereplők hús-vér emberek különleges képességekkel, ami szintén valóságosnak hatottak, még akkor is, ha a fantázia szüleményei. Vagy mégsem? ;)

 
Kiadó: Geopen
Sorozta: Elgelsfors trilógia
Terjedelem: 550 oldal
Kiadás éve: 2012
Fordította: Péteri Vanda
Borító: Keménytáblás
Eredeti ár: 3.490 Ft
Borító: 5*

A sorozat részei:
1. A Kör
2. A tűz – hamarosan megjelenik!
3. A kulcs – még nem jelent meg


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése