2013. június 2., vasárnap

Feel the Heat - Catch the Fever: Avagy a nagy Tündérkrónikák láz folytatódik


Ismét elkezdtem újraolvasni a sorozatot, hiszen hamarosan megjelenik a spin-off folytatása (már csak 4-et kell aludni), mely 3 kötetes sorozat a Dani O’Malley krónikák címet viseli, első kötete pedig az ICED – Megnyílik az ég címre hallgat.

Legalábbis ezt mondogatom magamnak, az igazság azonban az, hogy az ember lánya, ha egyszer belecsöppen Ms. Moning világába, akkor nem tud tőle szabadulni, és újra és újra és újra el akarja olvasni az egészet az elejétől, hogy a Keserű ébredést követően azt se tudja, hogy mi Álom és valóság között a különbség, majd a sötétben rettegve bár, de reménnyel telve A hajnalra várva bogozza ki a szálakat és mindent visszafordítson, miközben Rossz hold kelt fel, s azt se tudja mi tévő legyen, hiszem minden szétesni látszik, s bár valóban reménykedik még,  de tudja, hogy soha nem lesz már semmi sem a régi, mert Új nap virradt.
Mindez első olvasásra nem csak hogy izgalmas, de újabbnál-újabb variációkat talál ki az olvasó a befejezésre, az Unseelie király kilétére, a titokzatos Sinsar Dubh-ra és a mék titokzatosabb JZB-re (Jericho Z. Barrons). Együtt izgulunk Mackayla Lane-nel, vele együtt éltük át a félelmetes, szörnyű vagy éppen izgalmas pillanatokat, vele örültünk, s közben láttuk, hogyan változik meg a világról alkotott képe és az értékrendje, hogyan nő fel végre a 22 éves főhősünk.


A Dani O’Malley krónikák főhősével is találkozhattunk már a Tündérkrónikákban, a 13/14 éves Dani-vel, a spin-off folytatás pedig az ő történetét mesél el és tovább, s így őt is jobban megismerhetjük – remélem.

Visszakanyarodva az újraolvasáshoz, a történet sokadik olvasásra is ugyanolyan izgalmas, mint legelőször, nem veszíti el a varázsát, mégis már más szemmel olvassuk, mivel tudjuk (nagyjából!), hogy „ki mi hogy merre”, így jobban odafigyelünk az árulkodó jelekre.
Ám mégis azt kell megállapítanom, hogy a Tündérkrónikák függőséget okozhat, mert a könyvmoly időről-időre újra át akarja élni mindazon izgalmakat, amiket a sorozat adhat, annak ellenére, hogy:

a)      sok könyv van már a várólistáján, és így nem fog vele haladni.
b)      a sorozat befejezése után ott marad a „még kell” érzés.
c)      szintén a befejezés után nehéz új olvasmányt találni, mert semmi nem elég jó.

Moning egy seelie lenne, aki a könyvmolyokra specializálódott és így akarja kínozni őket?

Mindenesetre csak ajánlani tudom, mert bár sorozatról van szó, a tendenciával ellentétben, kötetről kötetre csak jobb lesz, ami az Új nap virradnál csúcsosodik ki, ez pedig a mai sorozat sorozat hátán világban nagyon kevés műről mondható el. A Dani O’Malley krónikák pedig bár úgy gondolom, hogy onnan folytatódik, ahol a Tündérkrónikák abbamaradt, mégis új lappal fog indulni (hiszen ezért is spin-off).
Már nagyon kíváncsi vagyok rá! :D

A sorozat eddig megjelent részei és tervek:
6. ICED – Megnyílik az ég- akciós előrendelés június 6-áig
7. Burned – még nem jelent meg - borító
8. Újabb Dani O’Malley krónikák történet
9. Újabb Mac és Barrons történet
10. Újabb Mac és Barrons történet

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése