2012. november 18., vasárnap

Karen Marie Moning: Új nap virrad


Fülszöveg:
A nagy sikerű Tündérkrónikák 5. része. Mac sokszor érezte már, hogy mindent elveszített, de ahogy ott áll a sziklaszirten, lábai előtt egy halott férfival, akit ő segített megölni, már tudja minden átélt borzalom csak rózsaszín közjáték volt.
A nővére miatti bosszú már túl kevés, a szülei utáni aggódás eltörpül, a világ megmentése csupán másodlagos. A bűntudat, amit az emberélet kioltása okozott, és a remény, hogy van kiút az ismeretlen, tündérátokkal sújtott világból, szinte jelentéktelenné válik az egyre több kérdés, és a sürgető vágy mellett, hogy visszaszerezze azt, amit saját önön hibájából elvesztett. Az Új nap virrad nem csak az alternatív tündérbirodalmakat, de Olvasók világát is kiforgatja a négy sarkából, mielőtt választ adna bármelyik kérdésre is! Titkok és izgalmak rejtőznek minden oldalon, ahogy egyre inkább haladunk a történet vége felé. Az Új nap virrad is elemi erővel ejti rabul az embert a legelejétől, és nem is ereszti egészen a legvégéig, ahol a legnagyobb rejtély megoldása vár. Mit akar a Sinsar Dubh? Igaz-e a prófécia, és Mac tényleg pusztulást hoz-e a világra? Még mindig az Alina halála miatti bosszú a legfontosabb? Mi történet valójában V’Lane-nel? Egyáltalán ki a halott férfi Mac lábainál? Na és kicsoda valójában Mac? De ami a legfontosabb, maradt-e még annyi fény a világban, hogy minden jóra forduljon?


Vége! El sem hiszem! :( Úgy olvastam volna még… Ez volt a leges legjobb az összes kötet közül. Sok kérdésre már választ kaptam, de még mindig rengeteg marad megválaszolatlanul. Ennek a könyvnek minden fejezete, sőt, minden oldala élvezetes és tartogat meglepetéseket.


A Rossz hold kelt fel ott ér véget, hogy Mac megölte IYD-t. De ki volt ő? Hú de nehéz nem túl spoileresen írni!
Szóval megtudjuk ki volt ő és nem hiszek a szememnek! Bár ez ennél a kötetnél szinte minden 20. oldalnál elmondható.
Ebben a könyvben látszik a leginkább, hogy mennyit is fejlődött Mac 1.0-s verziójától Mac 5.0-s verziójáig. Nem csak külsőleg, de belsőleg is teljesen megváltozott. Az értékrendje is más lett. A gyász, amit egy szeretett lény elvesztése miatt érez, teljesen összetöri, de egyben meg is erősíti. Szövetkezik az ellenséggel, hogy beépüljön, és a megszerzett tudást a maga javára fordíthassa. A Fehér Palotába mennek, ami az Unseelie király szeretőjéé volt egykor. Ez a rész nagyon tetszett, bár fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy nem ez volt az egyetlen jelenet, ami magával ragadott. Őszintén szólva nem is tudnék kedvenc jelenetet választani, mert ez a rész úgy ahogy van a kedvencem. :o)
Tehát, a Fehér Paolta… Moning nagyon szemléletesen írta le a Palotát, hogy hogyan néz ki, hogyan élhetett itt a szerető. Ez az első olyan rész, ahol elkezdek gondolkodni és balga módon azt gondolom, hogy tudom, ki is Mac. Mondanom sem kell, hogy nem volt igazam. -.- Viszont ki fog derülni, ezt megígérhetem.
A Palotában „járva” felmerül bennem a kérdés, hogy hol van az Unseelei király. Elvégre az ő könyve miatt történt ez az egész. Vajon felbukkan a kötet során?

Amíg Mac a tükörbirodalmakban van, addig Dani plakátokon teszi közzé a legújabb fejleményeket. Ez a Dani Hírmondó, ami nagyon tetszett, nem csak a Hírmondó stílusa miatt, hanem a megoldásért is, ahogy Moning apró szösszeneteket mutat nekünk a földi világról is, míg Mac vissza nem tér oda, de néha áttér a tinédzser sidhe látó szemszögére is. Érdekes megoldás, de szerintem nagyon jó! :o)
Dani karaktere még mindig érdekel, kíváncsi vagyok rá. El fog jönni az apátságból és végre úgy érzi szabad. De sajnos nagyot kellett benne csalódnom, majd ismét megszerettem. Minden, ami rosszat tett csak is Rowena miatt tette. Egy utálatos vén banya. De örültem, amikor megkapta ami járt neki…

Térjünk vissza Mac-hez és az ellenségével kötött szövetséghez. Mac csak addig akarja életben tartani Darrocöt, amíg meg nem szerzi a számára szükséges információkat a férfitól. Tervét azonban ismét keresztül húzza a Sinsar Dubh, amikor megöli az extündért, K’Vruck, az Unseelei király hátasának, egy Királyi Vadász „felhasználásával”. Mivel a könyv csak felhasználja azt, aki megérinti. Quazi kölcsön veszi a testét az illetőnek, az pedig egy másik dolog, hogy általában teljesen el is használja azt a testet.
Tehát a könyv így majdnem el is kapja Mac-et, de akkor jön Barrons és ismét megmenti. :D
A Darroc-kel töltött rövid idő alatt azonban kiderül, hogy a volt Seelie valóban szerette Alinát, Mac nővérét és nem ő ölte meg. Nem is akarta megölni soha. De akkor ki volt? Erre sem kapjuk meg a választ. Legalábbis nem azonnal…

Már az előző kötetben is szóba került egy bizonyos prófécia, ami szerint Macnek mindehhez a felforduláshoz köze van. Mi áll pontosan a próféciában? Ezt senki sem tudja, de mint kiderül nem is egy létezik, hanem legalább 2. Az első azonban leírja, hogy mit is kell pontosan tenni annak érdekében, hogy a könyvet újra visszazárják oda, ahonnan megszökött. Így jönnek be ismét a történetbe a MacKeltarok. Ugyanis szükség van az 5 druidára, közöttük Christian-re is, aki jelenleg a tükörbirodalmakban kóborol. Mikor Mac ismét találkozott vele… Te jó ég! Nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz vele a későbbiekben, ez ugyanis nem derül ki ebben a könyvben.

Ami teljesen ledöbbentett az Aoibheal kiléte volt. Mikor megtudtam, hogy ki ő és hol van, leesett az állam. O.O
A másik ilyen döbbenetes dolog V’lane-hez kapcsolódik. Miért, ó, miért V’lane? Pedig én kedveltem. Miért kellett ezt tenni vele?! Most így hogy legyek Team V’lane??
De ahogy azt Nem harap a … mondta, a karaktert szerettem meg, nem a…, jobb szó híján személyt, ezért még nyugodtan lehet Team V’lane. :o)


És a nagy kérdés, ami mindenkinek… khm… a többségnek piszkálja a csőrét és a fantáziáját, hogy mi is Barrons?
Jelentem ki is derül meg nem is! XD Ez persze jól is van így. Erre ti is rájöttök, ha elolvassátok az Új nap virradot.
Valamint az is kiderül, hogy miért akarja JZB annyira a könyvet. Az igazság egy nagyon, de nagyon szomorú esemény miatt van. :(

Az utolsó csavart azonban a vége tartogatta… Még hozzá nem más, mint Cruce!


Összességében nézve:
Ez a majdnem 600 oldal nekem még így is kevésnek tűnt, ettől függetlenül úgy gondolom, hogy az Új nap virrad méltó befejezése a Tündérkrónikáknak. Rengeteg kérdésre kapunk választ, de sok marad még nyitottan. Ott lógnak a levegőben és rengeteg lehetséges módon lehetne őket megválaszolni.
Remélem azért Dani könyvében, az Iced-ban néhányra ismét kapunk valamiféle magyarázatot, de arra még várnunk kell.

Kiadó: Cor Leonis
Terjedelem: 596 oldal
Kiadás éve: 2012
Fordította: Laskay Ildikó
Borító: Puhafedeles
Eredeti ár: 3.490 Ft


Ez itt a reklám helye:
Ha még nem olvastad a Tündérkrónikákat és azt sem tudod, eszik-e vagy isszák, akkor a következő linkekre kattintva elolvashatjátok az eddig magyarul megjelent kötetek értékeléseit:

Ha még nincs meg egy rész sem, vagy hiányos a gyűjteményed, akkor a Cor Leonis webshopjában be tudod szerezni a hiányzó részeket!

Vagy kedvezményesen megvásárolhatod mind az 5 kötetet egyben! :o)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése