2013. július 10., szerda

Nalini Singh: Borzongás


Nalini Singh: Borzongás
Sorozat: Egy világ - két faj - állandó küzdelem 3.
Judd Lauren mentálképességei gyilkolásra valók. A mentálhálón egy titkos osztag katonájaként iszonyatos dolgokat tett; most a farkas alakváltó falka odújában a Mentál Tanács végzetes tervének meghiúsítására használja erejét. Az Elcsendesedést azonban nem törheti meg, mert ezzel a környezetére szabadítaná gyilkos hajlamait.
Brenna Shane Kincaid ártatlan farkas alakváltó lány volt, mielőtt egy sorozatgyilkos mentál elrabolta és megtörte az elméjét. Azóta látszólag felgyógyult, de a sérülések mélyebbek, mint ami a felszínen látszik.
Kísérti a múltja. Juddhoz fordul segítségért, de bármilyen erős is közöttük a vonzalom, a rideg mentál nem tudja megadni a lánynak azt, amire a teljes gyógyuláshoz szüksége van.
Kiadó: Egmont-Hungary
Soroza: Egy világ - két faj - állandó küzdelem #3
Eredeti cím: Caressed by Ice
Terjedelem: 416 oldal
Kiadás éve: 2012
Fordította: Bottka Sándor Mátyás
Borító: Puhafedeles
Eredeti ár: 3.999 Ft
Kedvenc rész: az epilógus alakváltós része
Kedvenc szereplő(k): Judd Lauren, Hawke Snow, Sienna Lauren, Luca Hunter
Legutálatosabb szereplő: az egész Mentál Tanács
Mélypont: Brenna szétkaparta egy alakváltó hím arcát, mikor az meg akarta csókolni, mondván, hogy kiakadt a rossz emlékektől. Ez nekem erőltetettnek tűnt kissé…
Történet: illeszkedik az előzőekhez, de az első két kötet párjai alig szerepelnek benne, illetve a falkák tagjai is csak nagyon keveset.
Borító: 5*A fülszövegből azon kívül, hogy kik alkotják az aktuális párosunkat túl sok minden nem derült ki. Pedig női főszereplőnk nem más, mint az a Brenna Shane Kincaid, akit az első részben elrabolt egy szochiopata mentál sorozatgyilkos, és aki egyben az egyetlen túlélője is a mentál őrületének. (A mentál egyébként kizárólag alakváltó nőket szemelt ki magának, Brenna pedig a SnowDancer farkasfalka tagja.)
Ezért is áll mindenki értetlenül az előtt a tény előtt, hogy vonzódik Judd Lauren-hez, egy rebellis mentál katonához, aki csak azért ugrott ki a mentálhálóról, hogy megvédje unokahúgait és unokaöccsét.  A férfi számára pedig még megdöbbentőbb, hiszen ő nem adhatja meg neki azt, amire a lánynak szüksége van, mivel belőle kiöltek mindenfajta érzelmet még gyermekkorában, s ha mindez nem lenne elég, akkor a tetejében még gyilkos is, aki a Mentál Tanács után takarít, illetve aki elvégzi a piszkos munkát. Ám ahogy azt Nalinitől megszokhattuk, itt is Happy End lesz a befejezés. :)
S bár a hangsúly alapvetően a farkas-mentál páros kialakuló kapcsolatán van, illetve hogy hogyan oldják meg az eléjük gördülő problémákat, emellett szép lassan, de folyamatosan kapunk információkat a háttérben/színfalak mögött zajló eseményekről is. Többek között a mentálok világáról és az ott felmerülő problémákról, valamint a Mentál Tanács piszkos kis titkai közül is megtudhatunk ezt-azt. De az írónő olyan apró, jelentéktelennek tűnő morzsákat is elhint, amik mégis felcsigázzák az olvasó fantáziáját – az enyémet legalábbis mindenképp. Ilyen például az egyik új karakter, a Szellem is (akivel nem is olyan régen készül interjú, mivelhogy elfoglalta az írónő Twitter oldalát úgy 1 órára), illetve egy újonnan beiktatott Tanácsnok, Kaleb Krycheck is. Vagy ott vannak az elfeledettek, akikről csupán egy mondat hangzik el, de az pont elég volt ahhoz, hogy kíváncsivá tegyen, ők ugyanis kiugrottak a mentálhálóról, de élnek. Plusz ott van még az I-protokoll, ami akár valóban a végét jelentheti a mentál társadalomnak, amennyiben megvalósul. Ez a különös és lelkileg megcsonkított faj már amúgy is egyfajta diktatúrában él, de ha élesítik az I-protokoltt, akkor teljesen oda a jövőjük. Nincs mese, meg kell állítani. De mikor, és hogyan, és ki? Na ná, hogy nem ebben a részben…

Tehát, maga a főszál, vagyis Judd-Brenna kapcsolatának alakulása kissé sablonos és már már unalmas lenne, de ezek az apróságok (amiket az imént fentebb említettem) csak még érdekesebbé teszik a regényt. Bár Judd Lauren azért mégis csak tud valamit, hiszen nem csak Brenna és még jó néhány nőstény alakváltó, de a női olvasók többsége is oda van érte – igen, én is. :P Meg persze ő is ott volt az előző két kötetben és mindig segített a DarkRiver-eknek, illetve Brenna megmentésében is segédkezett, így annyit megtudhattunk róla, hogy egy  igazi jégember, ennélfogva pedig igen kíváncsivá tett, hogy hogyan is fog sikerülni a farkaslánynak felolvasztania egy ilyen jégbe zárt lelket. ^^

Mindent egybevetve, megszerettem a párost, de a vívódásukból való egy-egy röpke kitekintés felfrissülés volt, amiket az írónő szépen eloszlatott az egész történetben. Még az előző két párosunk is kapott 1-1 apró jelenet, ami szintén tetszett, bár Nalini igazán nem vitte túlzásba.


Összességében nézve:
Egy újabb Singh-féle Psy-Changeling regényt olvashattam, de most a cicusokat mellőzve a farkas odúba nyerhettünk betekintést, és ezúttal egy farkas-mentál páros egymáshoz csiszolódását követhettük végig a lapokon. S Judd, bár jégemberként viselkedik, mégis sokak kedvence lett, köztük az enyém is. Mondjuk erről a „jeges szívről” soha nem voltam meggyőződve, hiszen azért ugrott ki a hálóról és választotta inkább a száműzetést, hogy megmentse az unokahúgait és –öccsét a rehabilitációtól, ami a halálnál is rosszabb.
Az apró információmorzsák pedig teljesen felcsigáztak, emellett pedig – bár csak említés szintjén, de – Ashaya Aleine is feltűnik a könyvben, aki a látens DarkRiver alakváltó őrszemünk, Dorian Christensen párja lesz a sorozat 5. kötetében. :D0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése