2012. július 30., hétfő

Andri Snær Magnason: LoveStar


Fülszöveg:
A LoveStar sziporkázóan eredeti, szellemes, groteszk és abszurd elemeket sem nélkülöző szatíra a nem túlságosan távoli jövőről, amelyben a marketing és a technológia törvényei uralkodnak. A LoveStar nevű izlandi székhelyű megacég és azonos nevű alapítója merész tudományos kutatásaival és még merészebb ötleteivel nemcsak az emberek közötti kommunikációt forradalmasítja, hanem az emberi létezés olyan alapvető elemeit is, mint a szerelem és a halál. A cég Izland északi részén létesült gigantikus szabadidőparkjába emberek ezrei zarándokolnak a világ minden részéből, miután kikalkulálták őket - hiszen a szerelem, az igazi megtalálása többé nem a véletlen műve, hanem egy szigorúan tudományos és tévedhetetlen módszer eredménye, mely nem csupán a párválasztás korábbi, nevetségesen alacsony hatásfokkal működő formáit küszöböli ki, hanem elhozza az emberiség számára a régóta vágyott harmóniát és békét. Ami a halált illeti, a temetés immár ósdi és kegyetlen aktusnak minősül a holtakat inkább rakétákkal lövik ki az égbe, ahonnan a légkörbe visszahullva fényes csillagokként ragyognak fel. Amikor Indrii és Sigríur megtudja, hogy várakozásuk ellenére nem egymásnak kalkulálták ki őket, elhatározzák, hogy a maguk részéről nem rendelik alá magukat az értelem és a tudomány szabályainak. De sikerrel járhatnak-e egy olyan világban, amelyben a forradalmasított tömegkommunikációnak köszönhetően bármelyik ember potenciális ügynök? A rendkívül szórakoztató regény - mely valahol az 1984, a Monty Pythons Flying Circus, a Galaxis útikalauz stopposoknak és Sparks-regények közötti mezsgyén egyensúlyoz - egyik legfontosabb tanulsága talán az, hogy az emberi természethez az őrület ötletekre és az elvakultságra való hajlam mellett olyan értékek is hozzátartoznak, mint a szeretni tudás és az élni akarás.


Hogyan akadtam a könyvre?
Gretty oldalán olvastam róla először és mind a borító, mind a fülszöveg és nem utolsó sorban Gretty írása róla nagyon felkeltették az érdeklődésemet. Meg volt egy 1000Ft-os bookline kuponom is, ezért megvettem.

Bár már majdnem 3 hete olvastam a könyvet, még mindig nem tudom, hogyan is írhatnám le mindazon érzelmeket, amiket kiváltott belőle miközben olvastam.
Maga a könyv sem egy könnyű olvasmány és bizonyos szinten nem is szórakoztató.
Nem, senki ne értsen félre… imádtam az elejétől a végéig, még akkor is, mikor minden annyira kuszának tűnt. Viszont voltak benne olyan dolgok, amik néha eléggé elszomorítóak voltak. (Lejjebb bővebben kifejtem)

A könyvben Indridi és Sigridur szerelmét kísérhetjük figyelemmel, illetve néhány fejezt múlva átváltunk LoveStarra és mindent az Ő szemszögéből látjuk a LoveStar, LeveDeath, iLove stb. cégeket.
Bár én magam úgy éreztem, az egész lényege a marketing, a reklámfogás, hogy mindenből pénzt csináljanak, ami persze szembetűnő a könyv olvasása során. Ebben a világban, melyet Magnason leírt, minden csak a pénzről szól, az emberek már szinte semmit nem számítanak, noha minden reklám és minden minden arról szól, hogy az embereké, az egyén a legfontosabb stb.
(Nem ismerős?)
Ami azonban a legnyomasztóbb és legelszomorítóbb az egészben, hogy a fő marketing a halál körül forog.
Ez a LoveDeath.
Míg az elhunytakat, ha megtehetik, akkor egy rakéta segítségével fellövik az űrbe és pontosan ki tudják számolni, hogy mikor és hol fog lehullani, mint egy hullócsillag. Míg a felnőttek várják a fellövést, addig LoveDeath Lali szórakoztatja a gyerekeket.
És itt van az egyik tény, ami nagyon elszomorított. Már a mai világban is nagyon sokba kerül egy szerettünktől végső búcsút venni, de mikor az unokák azt kérdezték a nagymamától vagy nagypapától, hogy mikor megy a LoveDeath-be, hogy találkozhassanak LoveDeath Lalival.

Ami még kiborított, az a rikkancs „rendszer”.
Pontosan nem értettem hogyan (már csak ezért is újra fogom olvasni), de irányítani tudták az emberek bizonyos idegeit, szerveit.
Ha valaki pedig mondjuk fizetőképtelenné vált, és tartozása volt, akkor automatikusan rikkancs lett. Ilyenkor bizonyos időközönként, ha elhaladt egy megfelelő csoport előtt, akkor reklámokat kiabált és az emberek, mint az engedelmes robotok, mentek és megvették az adott terméket, igénybe vették az adott szolgáltatást, még akkor is, ha egyáltalán nem volt rájuk szükségük.


A rengeteg gondolatot és érzelmet, amit a könyv olvasása során átéltem szavakkal visszaadni nem lehet (bármennyire is igyekeztem). Mint ahogy egy magból fa nő és gyökeret ereszt és a gyökér egyre mélyebbre és mélyebbre tör úgy törtek fele ezek a gondolatok és érzések is bennem. A könyv elején csak a csíra „látszott” majd ahogy egyre előrébb haladtam a könyvben annál mélyebb érzések és gondolatok fogalmazódtak meg bennem és a könyv is egyre bonyolultabb lett, ahogy előre haladtunk benne.

Aki elolvassa valamelyest érteni fogja, mire gondolok.
Mint írtam, nem egy könnyű olvasmány, ezért előfordulhat, hogy többször el kell olvasni ahhoz, hogy elkezdje az ember megérteni. Én is le fogom még olvasni, időről időre, ahogy idősebb leszek újra és újra elő fogom venni, hogy idősebb fejjel is elolvassam és összehasonlítsam a mostani felfogásommal és a világ mostani alakulásával és a majdani alakulásával.


Az ajánlást köszönöm Gretty-nek. Érdemes volt elolvasni.
Az első reakcióm, amikor nekikezdtem, ez volt: „Hűűűű… , ez a könyv, … hűűűű, … , nem semmi.”


Borító: Gyönyörű! És nagyon, nagyon illik a könyvhöz. :o)


A könyv adatai:
Kiadó: Gondolat kiadó
Terjedelem: 270 oldal
Bolti ár: 3200 Ft
Borító: 5*

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése