2013. szeptember 22., vasárnap

Laurell K. Haimlton: Telihold kávézó


Laurell K. Hamilton: Telihold kávézó
Sorozat: Anita Blake #4
ANITA BLAKE SZERELMES LESZ.
DE EZ A LEGKISEBB PROBLÉMÁJA.

Az ember nem szeret bele csak úgy egy vérfarkasba. Rossz hatással lehet a munkájára, főleg ha egy olyan természetfölötti szakértőről van szó, mint Anita Blake. Anita hamar rádöbben, hogy ez a szerelem az életébe kerülhet.

Nyolc alakváltó tűnt el nyomtalanul a városban, és a vérfarkasok falkavezére azzal bízza meg a város első számú vámpírvadászát, hogy adottságait kihasználva járjon a végére az ügynek. Az eset önmagában sem látszik egyszerűnek, de Anita életét tovább bonyolítja új szerelme, Richard rivalizálása a falkavezérrel, valamint a színen feltűnő Jean-Claude, aki még mindig nem mondott le Anitáról.

Néhány gyilkosság, a vérszomjas fejvadász, Edward, egy titokzatos pornófilm és a Telihold Kávézó egyre türelmetlenebb vérfarkasai gondoskodnak arról, hogy ezt a decembert Anita Blake ne tudja könnyen elfelejteni. Ha egyáltalán túléli.

"PERGŐ ÉS ÉLVEZETES TELE FURCSA FIGURÁKKAL, SZELLEMES PÁRBESZÉDEKKEL ÉS GYILKOS AKCIÓVAL." VOYA
Kiadó: Agave
Soroza: Anita Blake #4
Eredeti cím: The Lunatic Cafe
Terjedelem: 354 oldal
Kiadás éve: 2004
Fordította: Kós Krisztina
Borító: Puhafedeles
Eredeti ár: 2.480 Ft
Kedvenc rész: mikor rajtaütnek a boszorkányokon, az egy nagyin izgalmas rész volt.
Kedvenc szereplő(k): Anita, Edward, Doplh, Zebrowski
Legutálatosabb szereplő: Gabriel, Raina, Kaspar, Aikensen
Mélypont: a szerelmi vívódások, főleg mikor Richard - Anita - Jean-Claud között zajlott, nem volt a legrosszabb rész, de kicsit vontatott volt.
Történet: folytatódnak Anita kalandjai, de ezúttal kicsit lassabban a szerelmi szál miatt, akcióban, izgalmakban és nyomozásban azonban továbbra sincs hiány
Borító: 5*


"Egy szipogó női hang hallatszott a telefonban. A következő tizenöt percet azzal töltöttem, hogy megpróbáltam meggyőzni egy zokogó vérfarkast: nem fogom bántani. Egyre furább fordulatokat vett az életem." - Anita

Ahogyan a fülszöveg is írta, Anita szerelmes lesz, de nem egészen, pontosabban nem azzal a "rószaszín-szemüvegen-keresztül-látom-a-világot" szerelemmel, - nem is illene hozzá - de ettől még ez a rész akkor is lassabb lett.
Továbbra is az a séma megy, amit az előző részekben megszokhattunk, vagyis történik egy vagy több bűncselekmény, amikhez a Szellemirtókat hívják ők pedig Miss Blaket. A tempó azonban most lassabbnak tűnt, mint ahogyan azt megszoktam és inkább Anita szerelmi élete kerül előtérbe. A férfi, akit választ ráadásul egyáltalán nem hétköznapi, de Anita életében mi az? Richard egy vérfarkas, amit a lány tud, de igazából mégsem gondol bele és tudat alatt nem is fogad el igazán. E mellett pedig még a házassági ajánlatát is elfogadja, ami tényleg nem a legbölcsebb döntései közé tartozik az előbb említettek miatt, meg amúgy is csak két hónapja járnak, ennyi idő alatt pedig képtelenség bárkit is eléggé megismerni ahhoz, hogy összekösse vele az életét.
Ha mind ez nem lenne elég, akkor ott van Jean-Claud is (még mindig), aki továbbra sem mond le az ő "ma petite"-éről. Sőt, udvarolni akar neki, amit Anita kénytelen elfogadni, ha nem akarja, hogy a Város Ura begorombuljon és megölje Richardot. Így egy nagyon érdekes szerelmi háromszöget kapunk, de tévedés ne essék, ez nem az YA könyveken megszokott őrlődéses, nyafogós, szenvedős sztori. Akár még valóságos is lehetne, ha a két férfi nem lenne természetfeletti lény (vámpir vs. vérfarkas).

Azon már túltettem magam, hogy Anita jóformán semmit sem alszik, na dehogy agyrázkódást kap és így megy el helyszínelni, meg lehetséges gyanúsítottat üldözni! Néha elgondolkodtam rajta, hogy nem robot-e… vicceltem, de ez akkor is életszerűtlen.

Az előző három kötetben már találkoztunk vámpírokkal, vérfarkasokkal, patkányemberekkel, ghoulokkal és egy lamiával, valamint megtudtuk, hogy léteznek alakváltók. Ja és ki ne hagyjam a zombikat. Ebben a részben pedig még több lénnyel ismerkedhetünk meg, illetve szerezhetünk róluk tudumást. Többek között szerepelnek benne boszorkányok, egy naga, az alakváltók különböző fajai: vérleopárdok, patkányemberek, hattyúk, farkasok stb. Anitától pedig megtudhatjuk, hogy számtalan más természetfeletti/legendás lény létezik még, pl. hegyi trollok, sárkányok. Tudom, hogy vannak még olyan könyvek/sorozatok, amikben szintén rengetek természetfeletti lényt sorakoztat fel az adott író/nő, de nekem ez az első felnőtteknek szánt ilyen könyvem, amiben ennyiféle lény szerepel és még tetszik is. :o)

Azon viszont nagyot néztem, mikor Anita lelőtt egy vérfarkast az alakváltók vezetőinek gyűlésén, azok meg összegyűltek a holttest körül és megették. Pfuj, kannibálok… bleee. Ez nem csak hogy gusztustalan, gátlástalan, de szerintem tabu is.

Szereplőkről néhány mondat:
Ismét a már megszokott szereplőgárdával dolgozott az írónő is és kedvenc halottkeltőnk is. Jelen volt Dolph és Zebrowski is, akik elég csúnyán meg is sebesültek, de szerencsére mind a ketten megmaradnak. Kedvenc természetfeletti lényekre szakosodott bérgyilkosom, Edward is újra feltűnik a színen, és igen, ismét Anita segítségére siet, bár van egy pillanat, amikor kicsit összetűzésbe keverednek.
Jean-Claud-ot még mindig nem csípem igazán, mert mikor már azt gondolná az ember, hogy végre kezd normálisan viselkedni, mindig tesz valamit, amivel nem csak Anitát borzasztja el, hanem az olvasót is, engem legalábbis mindenféleképpen.
Lerry, Anita "kis tanonca" ebben a részben nem szerepelt csak talán pár mondat elejéig, amit sajnáltam, de a következő részben ez be lesz pótolva. :o)
Megismerhetjük Richard falkáját és az alfahímet, Marcust is, aki nem más, mint egy hatalommániás "ember" és nem is gondolja át a dolgokat rendesen, szinte csak a saját hatalmának megerősítése számít.
Richard már nem annyira szimpatikus számomra, mint az előző részben volt, mert van néhány olyan dolog, amit én személy szerint nem tűrnék el neki, de Anita mégis ezt teszi.

Összességében nézve:
E résztől most már bátran kijelenthetem, hogy Hamilton egy egyedülálló és fantasztikus világot teremtett meg, ahol a legendákban megismert lények közöttünk járnak, melynek következtében az ezüst ára az egekbe szöki oly annyira, hogy drágább, mint az arany. Zseniális! Engem teljesen lenyűgözött és az Anita Blake, vámpírvadász immár hivatalosan is az egyik kedvenc sorozatom lett. Hogy meddig, azt nem tudom a folytatásokról ugyanis több különböző véleményt hallottam, ezért még kíváncsibb vagyok rá.
Eddig nem csalódtam benne, s remélem ezután sem fogok.

Cím: a Telihold Kávézó, ahogy a neve is mutatja egy kávézó, de ez most kivételesen nem Jean-Claud tulajdonában van, hanem a vérfarkasokéban, és zömében ők is járnak oda, illetve talán még egy két ragadozó alakváltó faj.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése