2013. február 3., vasárnap

Laurell K. Hamilton: Bűnös vágyak


Fülszöveg:
„Anita Blake szúr, mint a kihegyezett karó, és kemény, mint egy ezüst pisztolygolyó”

Olyan világban élünk, ahol a legfelsőbb bíróság döntése alapján a vámpírizmus megengedett. Ahol a halottkeltőnek lenni hétköznapi foglalkozás. Ahol a természetfeletti ügyeket a rendőrség különleges osztaga kezeli. Ahol mindennapos dolog, ha az ember zombikba, vagy patkányemberekbe botli.k St. Louis-ban valaki vagy valami gyilkolni kezdi a város legerősebb, leghatalmasabb vámpírjait. A rejtély felderítéséhez a vérszívók kénytelenek külső segítséghez fordulni. Ő Anita Blake. A legdögösebb halottkeltő és vámpírvadász a városban: Azt hitte, már mindent látott, de ez az ügy még neki is okoz meglepetéseket.
Laurell K. Hamilton regénysorozata Anita Blake főszereplésével.



Anita Blake
Ebben a részben ismerkedhetünk meg Anita Blake-kel, a bájos halottkeltővel és mellékesen vámpírvadásszal. Ahogy a fülszövegben is írva vagyon, egy különleges megbízást kell teljesítenie St. Louis-ban a város vámpír úrnőjének, Nikolaosnak. A városban ugyanis valaki vagy valami sorra öli a vámpírokat, még az erős vámpírmestereket is, Anitának pedig ki kell derítenie, hogy ki vagy mi a tettes.
A lány először visszautasítja a felkérést, egy balul elsült lánybúcsúztató miatt azonban kénytelen elfogadni a munkát, ha életben akarja tudni a barátnőjét és saját magát. A segítségére lesz egy erős vámpírmester, Jean-Claude is, akinek persze megvannak a maga tervei is, amikhez Anita pont kapóra jön. Hiszen Anitát vámpírkörökben csak úgy emlegetik, hogy a Hóhér, így ha a férfi legyőzi Nikolaost, és ő lesz az új vámpírúr, akkor mivel is bizonyíthatná be legjobban, hogy ő a leghatalmasabb, minthogy emberszolgájáva teszi a Hóhért. Persze mire szegény Anita erre rájön, addigra megtörténik a baj és a négy jelből már kettőt meg is kap.
A történet E/1.-ben íródott Anita szemszögéből.

Laurell K. Hamilton
A könyvet tavaly nyáron olvastam el először, mert láttam a moly.hu oldalon, hogy nagyon sokan szeretik, illetve volt egy kihívás is hozzá. Akkor egyáltalán nem tetszett, most azonban újra elővettem, mert már nem nagyon emlékeztem rá, és folytatni akartam a második kötettel (hátha az jobb lesz). Igazán meglepődtem, amikor azt vettem észre, hogy ez nekem mégis tetszik. Talán az első olvasásnál nem volt úgy hangulatom hozzá, ugyanis engem egy könyv értékelésében a hangulatom is nagyban befolyásol, de ez egy másik téma.
Szóval most ismét elolvastam, hogy el tudjam kezdeni a második kötetet, és hogy írni is tudjak róla.
Anita Blake, akiről a sorozat is szól, egy halottkeltő, vagyis feltámasztja a holtakat, akik így zombik lesznek. nem teljen olyan filmes zombik, de majdnem. Ezek a járkáló hullák (bár a vámpírok is azok, na mindegy) utasíthatók, hogy bármit megtegyenek amit akarunk. Rendszerint annak az utasítását követik, akik felkeltette őket. Anita születésétől fogva képes erre, de soha nem tudta, hogy mihez kezdjen vele, mígnem létrejött a Halottkeltő Rt., és így biztos állása nem lett a született tehetségének köszönhetően. A zombik megidézését rendszerint a bírósági tárgyalásokhoz, vagy egy homályos végrendelet tisztázásához  és hasonló hétköznapi dolgok miatt szokás megidézni a Hamilton által alkotott világban.
A halottkeltésen kívűl azonban Anita még vámpírvadász is. A vámpíroknak nem szabad a szemükbe nézni, mert képesek megbabonázni a tekintetükkel, de a halottkeltők szakmájukból kifolyólag részben immúnisak a vámpírok piszkos kis trükkjei ellen, így gyakran vámpírvadászok is. Igen ám, de mivel a vámpírok kezdenek lassan olyan jogokkal élni, mint az emberek, így a vámpírvadászoknak manapság már egy, mondjuk úgy elfajzott vámpír levadászásához is bírói végzés szükségeltetik. Ez után viszont szabad a pálya.

Amint fentebb írtam, Anitát felkéri Nikolaosz, hogy derítse ki, ki áll a vámpírgyilkosságok mögött. Ez azonban már csak azért sem veszélytelen, mert a megbízó egy több ezer éves vámpír, egy 12 éves kislány testébe zárva, aki egy pszichopata. Engem konkrétan Claudiára emlékeztetett az Interjú a vámpírral c. filmben, akit Kirsten Dunst alakított. Ő is megörült egy idő után, ugyan olyan kegyetlen volt mint Nikolaosz, csak őt nem hagyták „kibontakozni”. :P
A mini pszichopata mellett pedig méh ott van Jean-Claude is, akit Anita már elég régen ismer, és aki segíteni akar a lánynak – látszólag –, de ott vannak az ő személyes érdekei is, amik miatt csak újabb  veszélybe sodorja az ő kicsi halottkeltőjét.
A pasi egyébként egy piszok disznó, mert hősnőnkkel végezteti el a halálos és piszkos munkát, míg ő gyakorlatilag végigszunyókálja az egész kötetet. -.-
Ha mindez nem lenne elég, akkor ott van még Edward, a bérgyilkosból lett vámpírvadász (aki szerintem nem is váltott szakmát), aki szintén megfenyegeti Anitát, hogy árulja el neki, hol van a vámpír úrnőjének nappali szállása, hogy végezhessen vele. Persze utána vállvetve küzdenek meg egy csapat ghoullal, meg a mini pszichopatával, így legalább tényleg van szegény nőcinek egy kis segítsége.

És még sorolhatnám, hogy ki mindenki akar neki ártani, és ki mindenkit haragított magára kedvenc kis halottkeltőnk, de elég hosszú lenne a lista…

Száz szónak is egy a vége, a könyv tele van izgalmas jelenetekkel, rengeteg vérrel, zombikkal, vámpírokkal, ghoulokkal, alakváltókkal és sok-sok természetfeletti lénnyel, akik közül néhányat gyanítom még csak ízelítőnek kaptunk.

Érdekesség: A Bűnös vágyak, ami a könyv címe is, egy vámpír sztriptíz bár, melynek tulajdonosa Jean-Claude. 


Kiadó: Agave
Sorozta: Anita Blake #1
Terjedelem: 246 oldal
Kiadás éve: 2003
Fordította: Jellinek Gyöngyvér
Borító: Puhafedeles
Eredeti ár: 2.280 Ft
Borító: 4*

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése